Hoe lief ben jij voor jezelf? Tips om beter met je fouten om te gaan

Hoe reageer jij als je een fout hebt gemaakt?

 1. Ik kraak mezelf af en denk negatief over mezelf;
 2. Ik voel me schuldig of heb grote spijt;
 3. Ik blijf van mezelf houden en kan mezelf vergeven;
 4. Ik durf eerlijk te zijn over mijn fout en vraag vergeving.

Hoe je ook reageert, ik raad je aan verder te lezen. Iedereen kan wat leren van de waardevolle tips in deze blog. Deze blog gaat over jezelf vergeven, liever voor jezelf zijn en hoe je om kunt gaan met spijt en schuldgevoelens na een fout. Wil je meer weten, lees dan over andere onderwerpen op mijn website.

Spijt of schuld

Iedereen maakt af en toe iets fouten, soms onbedoeld en soms met opzet. Gevoelens als spijt of schuld spelen vaak een rol als we iets stoms gedaan hebben. Je kunt ook andere emoties hebben, de focus ligt in deze blog op spijt en schuldgevoelens.

Spijt hebben betekent dat je het gevoel hebt dat je anders had moeten reageren, een andere keuze had moeten maken of iets niet had moeten doen. Schuldgevoelens geven aan dat je een onaangenaam gevoel hebt over een actie die je wel of juist niet gedaan hebt. Je hebt een knagend geweten, omdat je een te grote verantwoordelijkheid bent aangegaan of iets verkeerd hebt gedaan.

Hieronder geef ik een voorbeeld hoeveel impact spijt en schuldgevoelens op je kunnen hebben.

2, Scarlett ontmoet Pastor Ben.jpg

Scarlet ontmoet pastor Ben in het café

Scarlet wordt geplaagd door spijt

Scarlet heeft een fout gemaakt en wordt geplaagd door schuld en spijt. Ze denkt: “Had ik Toni nu maar nooit naar Sandra gestuurd. Ik doe het ook nooit goed. Ik ben niet meer te helpen. Het komt nooit meer goed met mij. Ik sta er alleen voor en moet voor mezelf vechten. Wie houdt er nu nog van mij? Als ze eens wisten wat ik gedaan heb. Door mij ligt Sandra in het ziekenhuis! Dankzij mij zit ze voor de rest van haar leven in een rolstoel. Oh, ik heb er zo’n spijt van. Ik wou dat ik het terug kon draaien. Maar dat kan niet. Hoe heb ik nou zo stom kunnen zijn! Wat moet ik nu doen?”

In gesprek met pastor Ben komt ze er achter dat er toch iets is wat ze kan doen. Scarlet kan Sandra om vergeving vragen. Ze besluit kwetsbaar te zijn en haar fout toe te geven aan Sandra. Ze gaat naar het ziekenhuis om vergeving te gaan vragen. Oh wat kost haar dat een moeite. Maar de strijd die ze nu ervaart is eigenlijk nog erger. Bekijk de aflevering om te zien hoe Scarlet gepijnigd wordt door spijt en hoe ze hiermee omgaat.

Scarlet worstelt met spijt

Negatieve gedachten

Misschien herken jij je in de negatieve gedachten van Scarlet. Misschien verwijt jij jezelf ook snel dingen en kraak je jezelf af. Je hebt een sterk geweten en snel last van schuldgevoelens. Gevolgen hiervan zijn een negatiever zelfbeeld, groeiende schaamte en schuld en je komt terecht in een negatieve spiraal. In je gedachten is niets goed genoeg. Je had die fout niet mogen maken. Je geeft jezelf de schuld van al jouw fouten en tekortkomingen.

Wanneer jij vaak negatief tegen jezelf spreekt, is het tijd dat je liever wordt voor jezelf. Ga positiever over jezelf denken. Je zal dan merken dat je positiever in het leven gaat staan en dat je Gods liefde meer kunt ervaren.

Liever worden voor jezelf

Je kunt verschillende stappen nemen om liever te worden voor jezelf:

 • Leer jezelf te accepteren met je mooie en minder mooie kanten. Wanneer je leert om te accepteren dat je niet perfect bent, geeft dat ruimte. Je strijd dan niet meer tegen je tekortkomingen, maar kijkt hoe je er mee om kan gaan.
 • Zet stappen om te groeien in je zelfbeeld. In deze blog lees je meer over hoe je dat kunt doen. Jij bent het waard om gezien te worden. Wanneer je blijft wegduiken en negatief over jezelf blijft denken, sta je niet in je kracht.
 • Kijk met een zachtere bril naar jezelf. Spreek jezelf bemoedigend toe in plaats van verwijtend. Geef jezelf de ruimte om te groeien, iedereen maakt fouten en je mag leren van jouw fouten.
 • Geloof dat je een kind van God de Vader bent. Hij houdt van jou. Zijn liefde is zo groot dat wat je ook gedaan hebt, er altijd liefde en genade is. Je kunt altijd bij God terecht.
 • Vergeef jezelf. Lees snel verder om te zien hoe je dat kunt doen.
3, Scarlett zenuwen.jpg

 

Jezelf vergeven

Je fout kan groot of klein zijn. Spijt en schuldgevoelens kunnen terecht of onterecht zijn. Je wordt er niet vrolijker van om ze bij te te blijven dragen. Naast liever voor jezelf zijn, is het mooi als je jezelf leert vergeven. Hoe erg je fout ook is. Misschien heb je een wet overtreden, iets kapot gemaakt of iemand gekwetst. Ook voor jou is er vergeving.

Vijf stappen om jezelf te vergeven

Door jezelf te vergeven vind je innerlijke vrede. Je negatieve denken wordt minder verwijtend. Je krijgt ruimte om vrede te krijgen met je levensomstandigheden. Jij en jouw leven zijn niet perfect en wanneer je dit kunt accepteren, ontstaat er ruimte voor een vervuld leven. Je zult dan meer in staat zijn om te genieten en te zien wat voor mooie dingen jouw leven heeft. Hieronder geef ik je enkele handvatten om jezelf te vergeven:

 1. Erken je boosheid, bitterheid en teleurstelling. Besluit deze los te laten. Erken het tegen jezelf, een vertrouwde vriend of familielid of een vertrouwenspersoon. Zeg “Ik ben echt heel erg boos op mezelf”, dit is een eerste stap in genezing. Vertel alles wat je dwars zit en laat je gevoelens de vrije loop. Je kunt je uitspraken ook opschrijven. Zeg ze vervolgens hardop tegen jezelf. Besluit om te stoppen met klagen en jezelf verwijten te maken.
 2. Onderzoek je boosheid. Is je boosheid terecht of ben je jezelf onterecht aan het beschuldigen of schamen? Bij onterechte boosheid helpt zelfreflectie, mildheid naar jezelf en jezelf vergeven. Bij terechte boosheid gat je naar de volgende stap.
 3. Wanneer je echt iets verkeerds hebt gedaan is het goed om het initiatief te nemen om het goed te maken. Als je iemand iets hebt aangedaan, dan kun je jouw fout belijden aan die persoon en diens vergeving vragen. Misschien is er meer nodig, bijvoorbeeld het opnieuw vertrouwen winnen, een schuld terugbetalen of iets vervangen wat kapot is gegaan.
 4. Kies om jezelf te vergeven. Jezelf vergeven lijkt erg op een ander vergeven voor wat hij of zij jou heeft aangedaan. Je kiest ervoor om je verkeerde daad niet langer tegen jezelf te houden. Je hebt pijn door je verkeerde daad en je zou willen dat je niet had gezondigd. De realiteit is dat je dat wel hebt gedaan.
 5. Focus op positieve acties. Als je leert van je fouten, kun je jouw leven positief veranderen. Je kunt lessen leren uit je gemaakte fouten. Kijk waardoor je die fouten maakte en welke veranderingen je aan kunt brengen om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurd. Wanneer je positieve stappen zet, word je toekomst een stuk mooier.
Spijt, Scarlett hand.jpg

Vergeving doe je uit liefde voor jezelf

Jezelf of anderen vergeven geeft zoveel goede vruchten, dat je er veel voordeel van zult hebben. Je leven wordt vervulder, je relaties met anderen kunnen positief veranderen en je omgang met jezelf ook. Vergeving is dus eigenlijk een daad van liefde voor jezelf. Het versterkt jouw zelfbeeld en maakt ook dat je positiever over jezelf gaat denken. Het doorbreken van de negatieve spiraal van denken over jezelf en jouw leven, verandert jouw perspectief en je gevoelens ten positieve. Ik raad je aan om niet langer te wachten en echt de stap te zetten tot vergeven. 

Stap uit de negatieve cirkel van schuld en spijt

Zit jij gevangen in een negatieve cirkel van schuld en spijt door fouten? Lukt het je niet om jezelf te vergeven? Jezelf vergeven is niet makkelijk en je hoeft je niet te schamen als je hier hulp bij wilt. Ik wil je bemoedigen dat erover praten je erg veel zal opluchten. Zoek hulp in je omgeving of bij een professional. Je kunt mij hier ook over bellen of mailen, ik help je graag. Ik wil naast je lopen en echt samen jouw weg gaan naar herstel. Ik help jou graag om uit de gevangenis van schuld, spijt of negativiteit te komen. Durf jij de stap te zetten?

Contact_100dpi.jpg

Bronvermelding

Bij het maken van deze blog heb ik hoofdstukken gebruikt uit twee boeken: “Een nieuw hart wil ik jullie geven” van Christa en Dirk Lüling en “Anger: Taming a powerful emotion” van Gary Chapman. Ik raad je aan om deze boeken te lezen als je dieper met dit onderwerp aan de slag wilt.