Wat is de eigenwaarde van jouw bedrijf?

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau

Bedrijven lijken verdacht veel op mensen. Mensen die onzeker zijn over zichzelf, moeten iets doen om in een goed blaadje te komen. Zij gaan liegen over hun ware zelf, want hun ware zelf vinden ze waardeloos. Ze laten iemand anders zien dan dat ze werkelijk zijn. Ze gaan zichzelf overschreeuwen, de lolbroek uithangen, steeds ongevraagd hun mening geven.

Òf ze doen het tegenovergestelde: ze kruipen weg in een hoekje en laten niks van zich horen. Want als niemand iets van je hoort, kun je ook geen kritiek krijgen.

Gezonde mensen zijn zichzelf
Gezonde mensen laten precies zien wie ze zijn. Ze liegen niet. Ze doen zich niet beter voor dan ze zijn. Als ze fouten maken, dan geven ze die toe. Ze weten precies waarvoor ze op aarde zijn en weten dat met trots uit te dragen. Woorden en daden komen overeen.

Gezonde mensen zijn niet teveel aanwezig, maar ook niet te weinig.

Bovendien vinden zij het welzijn van anderen net zo belangrijk als het welzijn van zichzelf. Ze hebben een groot hart voor mensen en de maatschappij. Ze hebben een visie en inspireren anderen daarmee.

Welke mensen vinden wij het prettigste om mee om te gaan? En welke stoten anderen juist af?
 

Het gedrag van onzekere bedrijven
Zo is het ook met onzekere bedrijven. Ergens weten ze dat ze maar weinig te bieden hebben. Dat hun producten waardeloos zijn of dat ze niet echt meerwaarde bieden. Hun marketing voelt voor iedereen nep aan. Toch willen ze steeds maar weer opvallen. Op een agressieve manier proberen ze bij mensen naar binnen te komen. Bedrijven die onzeker zijn gaan zichzelf overschreeuwen.

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau

Ook zijn er bedrijven die zichzelf juist helemaal niet laten horen. Zij zijn doodsbang voor negatieve publiciteit. Ze zwijgen in alle talen en hun communicatie naar buiten toe is puur defensief. Het liefst laten ze zichzelf zo min mogelijk zien. Ook deze bedrijven zijn ten dode opgeschreven.

Het gedrag van gezonde bedrijven
Maar wat doen gezonde bedrijven? Zij laten precies zien wie ze zijn. Ze overdrijven niet, maar ze zijn ook niet te bescheiden. Ze weten waarvoor ze op aarde zijn en daar zijn ze trots op. Ze weten dat hun product echte meerwaarde levert. Ze weten dat ze niet volmaakt zijn en geven dat ook toe. Ze hebben een echt verhaal, dat uit het hart komt, dat mensen raakt. Woorden en daden komen overeen. En ze zijn heel erg betrokken bij hun klanten en de maatschappij. En bovendien hebben ze een visie en inspireren anderen daarmee.

En raad eens… Welke bedrijven trekken klanten als vanzelf naar zich toe? En welke stoten klanten juist af?

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau