Vijf belangrijke ontwikkelingen waardoor we niet meer zonder mond-tot-mond marketing kunnen

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau

De maatschappij vraagt om een nieuwe vorm van marketing. Er zijn enkele belangrijke ontwikkelingen gaande die marketeers niet mogen negeren. Sander zet ze voor je op een rij!

1. Alles wordt openbaar
In het verleden brachten bedrijven alleen maar positieve informatie over zichzelf naar buiten. De vlekjes werden zorgvuldig weggepoetst. De minder fraaie kanten werden angstvallig verborgen gehouden voor het publiek. De opkomst van het internet maakt informatie echter voor iedereen beschikbaar. Onderzoeksjournalisten, ontevreden klanten en kritische consumenten trekken in een handomdraai je broek naar beneden.

Het is beter om zelf met je billen bloot te gaan, dan dat iemand anders je broek naar beneden trekt.

De tijd van het altijd maar mooi weer spelen is voorbij. De criticasters kun je maar met één wapen bestrijden: eerlijkheid en transparantie. Wie authentiek is krijgt waardering.

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau

2. Het 'hart' wordt steeds belangrijker
Als je begint te vertellen hoe goed jouw product of dienst is, dan vallen je potentiële klanten in slaap. Natuurlijk is jouw product goed! Wat verwacht je anders? Kwaliteit is een standaard voorwaarde. Waarmee kun je je dan nog onderscheiden? Door het ‘waarom’ van jouw producten te vertellen. Het gaat om echte verhalen en de passie van ondernemers. De gedachte en het 'hart' achter een product of dienst maakt jou onderscheidend.

3. Geen woorden, maar daden
De consument is de mooie praatjes en loze beloftes van bedrijven zat.

Marketing draait niet om het spreken van mooie woorden, maar om betekenisvolle daden die passen bij de bedrijfsidentiteit.

Of zoals het in het artikel 'Alles moet anders' in de Adformatie (oktober 2014) wordt verwoord:

“Organisaties kunnen niet langer scheidslijnen trekken tussen marketing en productontwikkeling, tussen communicatie en dienstverlening. Vertel een betekenisvol verhaal niet met woorden, maar met daden en producten.”

Dus: doen wat je belooft. En zelfs nog een beetje meer, om je klanten aangenaam te verrassen.

4. Reclame resistentie
De Nederlandse consument wordt steeds resistenter tegen reclame. Tijdens een reclameblok op TV haakt 88% van de kijkers acuut af. De gemiddelde Nederlandse krantenlezer kan een uur na het lezen van de krant nog niet eens één advertentie noemen die hij heeft gezien. Telemarketeers kunnen bellen tot ze een ons wegen. Als in het display van de telefoon een rij nullen verschijnt, wordt de telefoon vaak niet eens opgenomen (Zijlstra 2011). Reclame was altijd de belangrijkste marketingtool voor bedrijven, maar heeft nu nauwelijks geloofwaardigheid meer.

5. Dalend vertrouwen in merken
Er is een toenemende ontrouw van consumenten aan merken en er is een dalend vertrouwen in merken (Bel, 2014). Mensen hebben het meeste vertrouwen in wat zij zelf ervaren en wat anderen zeggen over een bedrijf, vooral bekenden. Klantentevredenheid (of beter: klantgeluk) wordt dus steeds belangrijker, zodat je klanten je ambassadeurs worden en dus over je bedrijf gaan vertellen tegen anderen.


Sander heeft een aantal belangrijke veranderingen genoemd die spelen in de maatschappij. Heb jij nog aanvullingen? En welke ontwikkeling vind jij zelf het belangrijkste?

Illustrator Annet Konijn heeft de blog van Sander samengevat in een krachtige tekening!

 

(Links naar) bronnen:

Adformatie (2014). Alles moet anders. Adformatie, 22, p. 14-19.

Bel 2014

Zijlstra 2011