Waarom ik geen onderNEMER, maar een onderGEVER wil zijn

Vraagje: met wie doe jij het liefst zaken?

A) Een onderNEMER. Hij (of zij) wil graag geld verdienen aan jou en zijn eerste focus is dan ook: ‘nemen’.

B) Een onderGEVER. Deze persoon geeft je het gevoel dat je meer krijgt dan je van tevoren als klant had verwacht. Zijn eerste focus is: ‘geven’.

Ik heb mijn antwoord al klaar… En jij? Mooi zo, hou ‘m vast! Want ik heb nog een vraag…

Welke entrepreneur (A of B) zou jij aanbevelen aan je contacten?

De meest aantrekkelijke zakenlieden
Ik heb B omcirkeld… En ik wed dat jij hetzelfde hebt gedaan. Sterker nog: zelfs al zouden de diensten van persoon A goedkoper zijn, dan nòg zegt onze intuïtie dat we bij B moeten zijn. Logisch eigenlijk. Het is een eeuwenoud principe: wie anderen wat gunt, zal ook zelf wat gegund worden. OnderGEVERS zijn de meest aantrekkelijke zakenlieden.

Geven: een onmisbaar ingrediënt
Geven blijkt dus een onmisbaar ingrediënt voor mond-tot-mondreclame te zijn. Het is zo belangrijk, dat wij bij Briljant ‘geven’ tot ons persoonlijk jaarthema hebben gemaakt.

Maar nu hoor ik je denken: “Wát kan ik dan geven? Het kost allemaal zoveel geld of tijd.” Gelukkig gaat geven lang niet altijd over financiën. En het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Kijk maar eens naar de onderstaande tips.

Inspiratie om weg te geven

  1. Geef alles wat ‘gratis’ is. Een compliment, een aanbeveling, een felicitatie, een bedankje, een appje (bijv. dat je aan iemand denkt die het moeilijk heeft).
  2. Geef in lijn met je kwaliteiten. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn collega Sander. Hij is een creatief persoon die veel ideeën heeft. Het kost hem bijna geen moeite om iemand met een goed idee te verrassen. En hij vindt het nog leuk ook! Wat zijn jouw kwaliteiten?
  3. Geef iets van wat je toch al hebt, maar nog niet op zijn maximale capaciteit zit. Zo heeft Sander een auto die vaak stil staat. Daarom leent hij hem af en toe uit. Of denk aan: kantoorruimte, apparatuur en dergelijke.

Ook jij hebt iets te geven!
Wat is jouw inspiratie naar aanleiding van deze blog? Laat het ons weten!