Ik heb een droom...

Het is voor mij een pijnlijke ervaring om het nieuws te kijken. Kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden onze kleding maken. Auw! De opwarming van de aarde. Auw! Het dumpen van afval door bedrijven. Auw! Veel van deze ellende is terug te voeren op ons economisch model dat we maximale economische groei nastreven.

“Het enige meetinstrument lijkt geld”

Als je als bedrijf meedoet aan de ratrace om geld, dan ga je maar belasting ontduiken (Panama Papers). Als automerk ga je sjoemelsoftware installeren (Volkswagen). Als bedrijf voer je de druk op voor je medewerkers, zodat de één na de ander ten prooi valt aan een burn-out. En ga zo maar door… Maar waar is het einde? De consument vraagt om de laagste prijs, dus de bedrijven voldoen daaraan. Maakt niet uit hoe!

Ik wil in ieder geval niet meer slechts getuige zijn van zo’n wereld. Nee, ik heb een droom!

Mijn visie voor de wereld
Ik heb een droom voor een wereld waarin bedrijven zich niet meer laten leiden door hebzucht, maar door andere parameters, zoals geluk van werknemers, maatschappelijke impact of het aantal klanten die fan zijn van het bedrijf. Zo concurreren bedrijven niet meer op prijs, maar op hun passie of aanstekelijkheid.
Ik droom van bedrijven vol van passie over hun visie voor de maatschappij. Ik droom van bedrijven die niet van mensen nemen, maar aan mensen geven. Ik droom van bedrijven die niet deel van het probleem zijn, maar deel van de oplossing.

Klanten worden fans
Weet je wat er dan gebeurd? Bedrijven nemen dan een maatschappelijk probleem bij de kop, zoals Tony’s Chocolonely’s het thema van het slaafvrij maken van de chocoladeketen aanpakt. En krijgen als vanzelf fans die dit omarmen en uitdragen naar anderen. Op den duur hoeven deze bedrijven bijna geen marketing meer te doen!

Waardevolle bedrijven
Het is mijn passie om de passie van bedrijven te achterhalen (en die heeft ieder bedrijf), zodat ze nooit meer op prijs hoeven te concurreren. Maar in plaats daarvan klanten binnen krijgen die zijn aangestoken door hun passie of die lyrisch zijn over hun maatschappelijke bijdrage! Deze klanten zorgen weer voor nieuwe klanten en zo gaat het balletje rollen. En het is -op de koop toe- een feest om voor zulke bedrijven te werken.

Geloof jij in mijn droom? Dan kunnen we de handen ineen slaan!

Foto: pixabay.com