5 redenen waarom je niet meer op het verdienen van geld zou moeten focussen (en dat je daardoor juist geld gaat verdienen)

Wij hebben een vreemd tegennatuurlijk principe ontdekt. Deze luidt: “Hoe minder je gefocust bent op geld en hoe meer je gefocust bent op de bijdrage aan de wereld/maatschappij, hoe meer geld je gaat verdienen.” De inspiratie daarvoor hebben we gekregen dankzij een workshop van Nisandeh Neta. Hier zijn vier redenen voor.

Als je je bijdrage aan de wereld centraal stelt…

1 …ga je groot dromen
Ben je een fotograaf? Ga eens groot dromen! Misschien wil je zoveel mogelijk mensen laten zien hoe mooi de wereld is en mensen daar (het liefste dagelijks) dankbaar voor laten zijn. Als je zo denkt dan ontstaan er ineens heel veel mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld een wekkerapp ontwikkelen, waarbij elke gebruiker wakker wordt met op het scherm een fenomenale foto van jouw hand en bijbehorende natuurgeluiden. Het eerste wat ze zien is die foto en ze gaan dankbaar en blij de dag in. Zo’n succesvol out-of-the-box idee had je niet gehad als je gewoon had gedacht: “Ik ben fotograaf.”

Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

2 …ben je niet meer ‘verdacht’
Bedrijven willen geld verdienen. Als dat je enige doel is, dan ben je voor de potentiele klanten al snel ‘verdacht’. Als ik die reep chocolade koop dan verwacht ik dat ik de kas spek van het betreffende bedrijf. Als ik Tony’s Chocolonely koop verwacht ik dat ik de kas spek van het bedrijf, maar dat ze ook zeker zullen strijden voor slaafvrije chocolade en een eerlijke prijs voor de boeren. En als ik hún kas spek is dat een stuk minder erg, want ze zullen het weer investeren in nog meer betere chocolade.

3 …krijg je mensen ‘mee’ en worden ze fans
Als je bijdraagt aan de wereld, zijn er altijd mensen die dat ene thema –net als jij- extreem belangrijk vinden. Zij zijn je gratis ambassadeurs (fans). Je hoeft ze niet eens te overtuigen! Ik vertel persoonlijk graag over Tony’s (zie hierboven) en over Faircasso (http://faircasso.nl/) met hun motto “Niet onderuit halen, maar overeind helpen.” (Voor meer info over Faircasso, lees verder onder de blog.*) Bij Faircasso was mijn eerste reactie: “Wow, zó kan het dus ook!” Kortom: Over deze twee bedrijven raak ik niet uitgepraat! En daarmee ben ik onderdeel van hun gratis marketingafdeling.

4 …hoef je nooit meer op prijs te concurreren
Als je niet te onderscheiden bent van je concurrenten, en dus één van de velen bent, dan moet je op prijs gaan concurreren. Dat is hét recept voor armoede. Want het is een steeds voortdurende ratrace om de goedkoopste te worden of te blijven. Als je een unieke bijdrage levert, daarentegen, heb je automatisch klanten, die met niemand anders zaken willen doen. Ook al zijn die anderen nog zo goedkoop.

5 …doe je je werk met vele malen meer plezier
Wat is er nu vervullender dan bij te dragen aan iets dat groter is dan jijzelf? Uit vele onderzoeken blijkt dat als dat ingrediënt in je werk zit, je met veel meer plezier je werk doet. Dit zorgt weer voor een zeer hoge productie en betrokkenheid van je werknemers.

Do I need to say more?

Dus wat houdt je nog tegen? Ga er even rustig voor zitten en ontdek vandaag nog je unieke bijdrage aan de wereld!

 

*Op de website van Faircasso staat te lezen: “Faircasso besteedt op een sociale manier meer tijd en energie aan ‘uw’ klant, hiermee realiseert Faircasso naast een beter financieel ook een beter sociaal resultaat, dit uit zich naast een hoger rendement in een trouwe loyale(re) klant en een beperking van mogelijke bredere maatschappelijke schade.”

“Middels preventieve voorlichting, begeleiding en ondersteuning verwachten wij ook een positieve bijdrage te leveren aan het oplossen van de schuldenproblematiek in Nederland.”