Marketing: de misverstanden de wereld uit

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau

Oké, oké. Iedereen weet dat marketing een voorwaarde is voor het succes van een onderneming. Maar wat is marketing nu eigenlijk? En waarom zeggen bedrijven als de Primark dat ze helemaal niets aan marketing doen? Kunnen die dan toch zonder marketingbudget succesvol zijn? In deze blog werk ik de misverstanden de wereld uit. En laat ik je zien dat integrale marketing de hoogste vorm van marketing is. Fasten your seat belts en maak je klaar voor onze visie!

Het misverstand dat marketing heet
Laat ik maar meteen een sprookje uit de wereld helpen: elk bedrijf doet aan marketing. Dus ook de Primark. Maar vaak wordt marketing verward met een andere term: ‘advertisement’. Dit betekent dat een bedrijf zichzelf onder de aandacht brengt met behulp van advertenties. De effectiviteit van advertenties loopt al jarenlang terug. Het is dus niet verwonderlijk dat bedrijven zoeken naar nieuwe, effectievere vormen van marketing. Bedrijven die zeggen dat ze niet aan marketing doen, doen dus weldegelijk aan marketing. Maar misschien niet aan adverteren.

Een potje schaak
Je kunt marketing vergelijken met een schaakbord. Op het schaakbord staan verschillende pionnen, en ‘advertisement’ is er één van. Maar er zijn er nog veel meer. En de schaker (dat is de marketing adviseur van het bedrijf) gaat met groot strategisch inzicht te werk. Hij hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Hij kiest welke pionnen hij wilt inzetten om zijn doel te bereiken.

Marketing zit in het hart van het bedrijf
Zie je het nu? Marketing gaat veel dieper dan alleen ‘advertisement’, ‘online marketing’, ‘verkoop’ of ‘klantcontact’. Marketing zit in het hart van het bedrijf. 

Àlles wat een bedrijf doet is marketing.

Het product of de dienst is marketing. De service is marketing. Het contact met de secretaresse is marketing. Het gebouw is marketing. Alles heeft een bepaalde uitstraling naar de klant toe. Alles communiceert. En alles hoort strategisch afgestemd te zijn op elkaar, voor een optimale klantervaring. Want je kunt nog zo’n goed product hebben, maar als de klant belt met een vraag en hij krijgt een chagrijnige receptioniste aan de lijn, dan doet dat afbreuk. En die knullige website doet afbreuk aan jouw uitstraling als professional. Je kunt prachtige advertenties maken, maar als je je klanten vervolgens ontvangt in een smoezelige ruimte, dan gaan de wenkbrauwen fronsen.

Al draagt een aap een gouden ring…
Marketing heeft alles te maken met je ware identiteit. Ik bedoel niet je gewenste identiteit, degene die je graag wilt zijn en uitstralen. Nee, ik bedoel je werkelijke identiteit als bedrijf. Want die straal je vervolgens uit naar buiten.  

Een verrotte appel kun je nog zo mooi schilderen, maar er blijft een vieze geur vandaan komen.

Een argeloze klant kan eerst verleid worden door de mooie buitenkant. Maar wacht maar tot hij een hap neemt, want dan spuugt hij je uit. Die denkt voortaan drie keer na voordat hij nog iets bij je koopt!

Integrale marketing = king!
De beste marketing is dus integrale marketing. Het klopt met je ware identiteit en zit zowel online als offline in elke vezel verweven. En het is onze taak om ondernemingen hierbij te helpen. Zodat jouw briljant werkelijk gaat schitteren, op een echte, mooie en kleurrijke manier!

mond-tot-mondreclame marketing reclame duurzaam mond-tot-mond Wageningen Ede marketingbureau