12 keer de marketing op zijn kop dankzij mond-tot-mond marketing (deel 1)

Mond-tot-mond marketing is niet zomaar weer een andere manier van marketing bedrijven, die net even anders is. Zoals er zoveel zijn. Nee, het zet nogal wat zaken op zijn kop!

1. Marketing voegt geen waarde toe >> De effectiefste marketing voegt juist wel waarde toe
De gemiddelde advertentie, colporteur of commercial voegt niet bepaald waarde toe aan de maatschappij. Met mond-tot-mond marketing gaat dat anders, want vooral als je waarde toevoegt wordt er meer over je gepraat.

2. Marketing gaat alleen maar over de buitenkant van het bedrijf >> De binnenkant van het bedrijf is het belangrijkste deel van de marketing
Marketing is vaak een manier om naar buiten toe fantastisch bedrijf te lijken. Dat wordt gedaan door dingen te overdrijven en mooier voor te spiegelen. Daar prikken mensen doorheen en komt nep over. In plaats daarvan kun je beter eerst zorgen dat de binnenkant klopt en dat naar buiten toe wordt uitgestraald.

3. Beloof meer dan je kunt waarmaken en verberg dat vakkundig >> Beloof minder dan je waarmaakt en verras je klant
Bedrijven hebben vaak de neiging om meer te beloven dan ze kunnen waarmaken, zodat de klant hun uitkiest boven de concurrent. Maar vroeg of laat komt de klant daarachter en komt de boemerang terug in de vorm van negatieve mond-tot-mondreclame. Je kunt veel beter minder beloven dan je waarmaakt, want dan kun je de klant aangenaam verrassen, waardoor deze positief over je gaat praten.

Elke medewerker is ambassadeur van zijn/haar bedrijf

4. Nieuwe klanten werven is het belangrijkst >> Bestaande klanten meer dan tevreden maken is het belangrijkst
Marketing is vaak gericht op het werven van nieuwe klanten, maar als je ervoor zorgt dat je je volle aandacht richt op je bestaande klanten worden zij je fanatiekste ambassadeurs, waardoor je nooit meer zelf nieuwe klanten hoeft te werven.

5. Er zijn zoveel appels >> Er is 1 appel en 1 peer en nog veel meer vruchten
Een fotograaf die 1 van de vele fotografen is, daar geloof ik niet in. Iedereen heeft iets unieks. En ik vind het gaaf om dat te achterhalen! Dus elke fotograaf kan uniek zijn in zijn product en/of verhaal. Zo is de vergelijking van de ene fotograaf met de andere er eentje van appels en peren vergelijken. En dan hoeft men nooit meer de ratrace te winnen door de beste of de goedkoopste fotograaf van de stad te worden.

Bron: pixabay

Bron: pixabay

6. Je hebt als bedrijf geen grip op mond-tot-mondreclame >> Je kunt als bedrijf wel grip krijgen op mond-tot-mondreclame
Veel bedrijven denken dat mond-tot-mondreclame hen overkomt. Als je dat denkt dan overkomt het je ook, of erger: dan overkomt het je juist niet of onvoldoende. Je kunt hier als bedrijf wel degelijk invloed op uitoefenen.

7. Alleen de marketingafdeling is belangrijk voor de marketing >> Elke medewerker is belangrijk voor de marketing, want ze zijn je eerste (en belangrijkste) ambassadeurs!
Waar vaak wordt gedacht dat de marketingafdeling de enige belangrijke afdeling is voor de marketing, laat de mond-tot-mond marketing zien dat elke medewerker belangrijk is, omdat iedereen de eerste ambassadeur is van zijn bedrijf. Dus eigenlijk doet iedereen aan marketing, maar wel op vrijwillige basis, omdat ze zo’n grote fan zijn van hun eigen bedrijf.

Wordt vervolgd...