De 10 onderdelen van het mond-tot-mond kanon beter uitgelegd

In deze blog ga ik kort op reis door de tien elementen van het mond-tot-mond kanon (zie plaatje). Ik begin onderaan. Als je deze 10 elementen op orde hebt, heb je je mond-tot-mondreclame dusdanig voor elkaar dat de het voor zichzelf gaat werken.

1. Bedrijfsgezondheid
Bedrijfsgezondheid bestaat uit drie onderdelen. De ‘Why’, het medewerkersgeluk en de interne orde. De ‘Why’ houdt in dat je weet waarom je onderneemt, wat je hart achter je bedrijf is. Als je medewerkers hebt, is het belangrijk je medewerkers daarin mee te nemen. Dat zorgt voor medewerkersgeluk. Gelukkige medewerkers zijn tevens je eerste ambassadeurs! Daarnaast is interne orde van cruciaal belang. Dat betekent onder andere dat je goed communiceert en je beloftes nakomt. Dit is een basisvoorwaarde.

2. Product
Nog een basisvoorwaarde is een kwalitatief goed product. Maar beter is het om product zo onderscheidend te maken, dat je mensen vanwege je product al over je gaan praten.

3. Klantgeluk
Klantentevredenheid is een basisvoorwaarde die bijna iedereen nastreeft. Als je wilt dat er positief over je gepraat wordt, zal je moeten streven naar klantgeluk. Dit kan al door kleine creatieve gebaren.

4. Stakeholders
Qua samenwerking zijn er altijd heel veel kansen, maar die moet je wel zien. Het is belangrijk in kaart te brengen wie er allemaal om je bedrijf heen staan (stakeholders) en hoe je elkaar kunt versterken.

5. Ambassadeurs
Ambassadeurs zijn mensen die graag positief over je bedrijf vertellen. Je wilt dat je medewerkers, klanten en stakeholders zoveel mogelijk ambassadeurs worden. Alle andere onderdelen van het kanon dragen bij aan het creëren van ambassadeurs. Je moet het ze het alleen nog veel makkelijker maken om over jouw bedrijf te praten.

6. Bedrijfsverhaal
Het bedrijfsverhaal is de kanonskogel die door de ambassadeurs wordt afgevuurd. Het is hun munitie. Het bedrijfsverhaal vindt zijn wortels in de ‘Why’, zie onderdeel bedrijfsgezondheid. Het bedrijfsverhaal moet zo bijzonder zijn, dat mensen niet kunnen stoppen om daarover te praten. In elke onderneming zit zo’n verhaal te ‘slapen’. Het moet alleen nog achterhaald worden door de juiste vragen te stellen.

7. Offline zichtbaarheid
Je kijkt waar je doelgroep allemaal aanwezig is. Dat zijn ook de plekken waar jij rond moet lopen. Zo eenvoudig is het! Ook gratis en betaalde publiciteit behoren tot deze categorie. Gratis publiciteit wordt heel eenvoudig omdat je journalisten al tot ambassadeurs hebt gemaakt. Betaalde publiciteit mag geen vanzelfsprekendheid zijn, want dat is vrij duur. Als het gebruikt wordt is het ter ondersteuning van de mond-tot-mondreclame.

8. Online zichtbaarheid
In deze categorie is heel veel mogelijk. Ons advies: doe vooral niet alles wat mogelijk is! Doe alleen hetgeen wat het meest effectief is. Ook dit moet de mond-tot-mondreclame ondersteunen.

9. Video’s
In dit beeldtijdperk kunnen we niet meer zonder video. Wel is het belangrijk dat het weer zorgt voor mond-tot-mondreclame.

10. Campagnes
Campagnes zijn korte acties, die vaak niet meer nodig zijn als de andere onderdelen optimaal zijn. Als het wel nodig is, dan zorgt het voor een snelle boost.

Dit alles is maatwerk, dus als je meer wilt weten wat dit betekent voor jouw situatie, vraag dan een gratis gesprek aan.